понедельник, 25 апреля 2011 г.

ATA ABDULLAYEVİN ÖLÜM XƏBƏRİ YAYILIB___Son xəbər

Polislərə qoşularaq 2 və 17 aprel aksiyalarında müxalifətçiləri həbs edən Ata Abdullayev avtomobil qəzasında həlak olub. Bu barədə "Qafqazinfo" saytı xəbər yayıb.Saytın xəbərinə görə, qəzada həlak olan mərhumun meyidi hazırda morqdadır. Xəbəri Abdullayebin qohumları təsdqiləyiblər. Onların dediyinə görə, hadisə Əzizbəyov körpüsünün yanında baş verib.DİN-in mətbuat xidmətindən bildiriblər ki, bu barədə hələlik onlarda məlumat yoxdur, araşdırmadan sonra xəbər veriləcək.Başqa mənbələrdən əldə etdiyimiz xəbərlərə görə, A.Abdullayevin qəzada ölməsi barədə xəbər dəqiqdir.Son anda: Daxili İşlər Nazirliyinin və Bakı Şəhər Baş Polis İdarəsinin Dövlət Yol Polis İdarəsinin mətbuat xidmətindən musavat.com-a bildiriblər ki, bu barədə hələlik onlarda məlumat yoxdur, araşdırmadan sonra xəbər veriləcək.
Hadisə ilə bağlı Əzizbəyov körpüsünün yaxınlığında olduq. Ərazidə olan taksi sürücüləri və digər şəxslər dünən orada belə bir hadisənin baş vermədiyini dedilər.
Ərazi üzrə Nizami Rayon Polis İdarəsindən də belə bir hadisənin baş vermədiyini dedilər. Bakıdakı “morq”larda da A.Abdullayevin meyitinin olmadığı bildirilir.
Qeyd edək ki. A.Abdullayevin mobil telefonuna dəfələrlə zəng etdik. Hər dəfə telefona cavab verən şəxs müəmmalı cavablar verdi.
Ölüm xəbərinin A.Abdullayevin özü tərəfindən yayılması da istisna edilmir.



Azerbaycan Respublikası Prezidenti Administrasiyasının Hüquq mühafize orqanları ile iş şöbesinin müdiri Fuad Elesgerovun müsahibesi


- Müxalifet son ay erzinde razılaşdırılmamış aksiyalar keçirmeye cehd etmişdir. Buna Sizin münasibetiniz necedir?

- Son bir neçe hefte erzinde bezi radikal müxalifet qüvveleri Bakıda tehqiredici çağırışlarla, zorakılıqla müşayiet olunan aksiyaları keçirmeye cehd etmiş, aprelin 2-de ise Fevvareler meydanında ictimai qaydanın, neqliyyatın, müessise, idare ve teşkilatların normal fealiyyetinin kobud suretde pozulmasına sebeb olan hereketler töretmişler. Aksiyalarda istifade olunan şüarlardan biri korrupsiyaya qarşı mübarizenin aparılmaması ile bağlı hökumete qarşı ittihamın ireli sürülmesi olmuşdur.

Bununla elaqedar bildirmek isterdim ki, ölkede korrupsiyaya qarşı mübarize sahesinde ciddi tedbirler heyata keçirilir, bu sahede artıq bir neçe mühüm neticeler elde edilmişdir.

Azerbaycan Respublikasının Prezidenti cenab İlham Eliyev ölkemizin müxtelif bölgelerinde ehali ile görüşlerinde qeyd etdiyi kimi, bu gün qarşımızda Azerbaycanın sözün esl menasında müasir, inkişaf etmiş dövlete çevirmek kimi vezife durur. Yüksek iqtisadi inkişafı ve sosial rifahı temin etmek üçün ise Azerbaycanda korrupsiyaya qarşı ciddi mübarize aparılır. Nazirler Kabinetinin 2011-ci ilin birinci rübünün sosial-iqtisadi inkişafının yekunlarına hesr olunmuş 12 aprel tarixli iclasında cenab Prezident vurğulamışdır ki, korrupsiya ve rüşvetxorluğa qarşı mübarizenin güclendirilmesi gözel neticelerini verir. Bu siyaset davam etdirilecekdir. Bu, bizim şüurlu seçimimizdir ve görülen tedbirler xalq terefinden yüksek qiymetlendirilir.

Bele olan halda, qeyd etdiyim terzde ve şüarlar altında toplaşmağa cehd eden, ictimai asayişi pozmaqla, şüarlar seslendirmekle meşğul olan insanların meqsedi Azerbaycanın inkişafına mane olmaq, dövletin apardığı quruculuq siyasetine ve islahatlara kölge salmaq, dövlet orqanlarını ve şeher sakinlerini gündelik fealiyyetden yayındırmaq, ölkede mövcud ictimai-siyasi sabitliyi pozmaqdan ibaretdir.

Eyni zamanda, bu insanların "aksiya keçirmek strategiya"larına nezere yetirsek, hemin meqsedler daha aydın suretde özünü büruze verir. Bakının icra hakimiyyeti ile toplantının yerini ve vaxtını razılaşdırmaq evezine, onlar toplantı üçün müracietde ümumiyyetle gösterilmeyen yerde, hetta eyni vaxtda bir neçe yerde kiçik qruplar şeklinde ictimai asayişi pozmağa çalışmışlar. Qanunsuz, zorakı hereketlere göre bir qrup şexsin tutulmasından sonra bele onlar aksiyanı "baş tutmuş" hesab edir. Burada söhbet serbest toplaşmaq azadlığından gede bilmez.

Bu hüquq tesbit edilen beynelxalq müqavilelere esasen, serbest toplaşmaq azadlığının heyata keçirilmesi üçün onun ilk şerti toplantının dinc olmasıdır. Eger toplantı açıq-aşkar zorakılıqla müşayiet olunursa, yaxud kütlevi informasiya vasitelerinde ve internet şebekesinde toplantı erefesinde keçirilecek aksiya zamanı dövlet orqanlarına qarşı qanunsuz emellerin töredilmesine çağırışlar seslenirse, hetta ictimai asayişin qorunması vezifelerini yerine yetiren dövlet orqanlarına müqavimet gösterilmesi yolları barede telimatlar verilirse, bu toplantı nece dinc adlandırıla biler.

Bundan elave, hemin aksiyaları keçiren qüvvelerin evvelki "parlaq tecrübesi" de nezere alınmalıdır. 2003-cü ilin oktyabrında insanlara ağır xesaretlerin, emlaka böyük miqdarda ziyanın yetirilmesi, ictimai qaydanın pozulması ile müşayiet olunmuş hadiseler hamımızın yadındadır. Hal-hazırda yeni aksiya keçirmek isteyenler hemin o hadiselerin teşkil edilmesine göre vaxtile mesuliyyete celb edilmişler. Görünür ki, onlar özlerinin köhne verdişlerinden el çekmek istemirler.

- Bes qanunvericilikde toplaşmaq azadlığının heyata keçirilmesi nece tenzim edilir?

- Azerbaycan Respublikası Konstitusiyasının 49-cu maddesinde her kesin başqaları ile birlikde müvafiq dövlet orqanlarını qabaqcadan xeberdar etmekle dinc, silahsız yığışmaq, yığıncaqlar, mitinqler, nümayişler düzeltmek hüququ tesbit edilmişdir. Bu hüququn heyata keçirilmesini tenzimlemek meqsedile "Serbest toplaşmaq azadlığı haqqında" Qanun qebul edilmişdir. Eyni zamanda, ölkemizde iqtisadi inkişaf neticesinde ictimai-siyasi münasibetlerin yeni inkişaf merhelesine çıxması ile elaqedar hemin qanunun müddeaları tekmilleşdirilmiş, qanunla bağlı Venesiya Komissiyasının qebul etdiyi yekun reyde onun Avropa standartlarına uyğun olması qeyd edilmişdir.

Vurğulamaq isterdim ki, toplaşmaq azadlığı mütleq deyil ve onun üzerinde müeyyen mehdudiyyetler qoyula biler. "Serbest toplaşmaq azadlığı haqqında" Qanuna müvafiq olaraq, bu hüquq müxtelif formalarda, o cümleden toplantının vaxtının ve yerinin deyişdirilmesi formasında mehdudlaşdırıla biler.

Qanunda toplantıların keçirilmesi mehdudlaşdırılan yerler gösterilerek qeyd olunur ki, yığıncaqların, mitinqlerin ve nümayişlerin keçirilmesi üçün her bir şeher ve rayonda müvafiq icra hakimiyyeti orqanı xüsusi yerler ayırmalıdır. Bakı şeherinde toplantıların keçirilmesi üçün ayrılmış yerlerin siyahısı Bakı şeher İcra Hakimiyyeti terefinden müeyyen edilmiş ve metbuatda derc edilmişdir.

Eyni zamanda, ölkemizde qanunvericilik aktları ictimai-siyasi münasibetlerin inkişafına uyğun tekmilleşdirildiyi kimi, diger aktlar da dinamik xarakter daşımalıdır. Bele ki, meselen, Bakı şeherinde toplantıların keçirilmesi üçün ayrılmış yerlerden biri kimi, "Tebriz" kinoteatrın qarşısındakı "meydan" gösterilir. Lakin siyahı müeyyen edildiyi vaxtdan sonra hemin erazide deyişiklikler baş vermişdir. Ölkemizde, o cümleden paytaxtımızda yol-neqliyyat infrastrukturunun tekmilleşdirilmesi neticesinde bir çox erazilerde yeni yol qovşaqları qurulmuşdur. "Tebriz" kinoteatrı qarşısında olan eraziden de hal-hazırda böyük hecmde neqliyyatın istifade etdiyi müasir, geniş yol keçir ve ona göre, hemin yerde her hansı toplantının keçirilmesi mümkün deyil.

Bununla elaqedar olaraq qeyd edilmelidir ki, insanların toplaşmaq azadlığına müdaxile nezerden keçirilerken mümkün mehdudiyyetlerin mütenasibliyi vacib meselelerden biridir. Avropa İttifaqının Edalet Mehkemesinin Avstriyaya qarşı bir iş üzre qerarında bildirilmişdir ki, neqliyyatın yüksek derecede istifade edildiyi yolda toplantının qadağan edilmesi esaslı sayıla biler.

Ona göre de, her hansı hüququn mehdudlaşdırılması zamanı toqquşan maraqlar arasında tarazlıq elde edilmelidir. 200-300 neferin toplaşmaq azadlığının temin edilmesi üçün Bakının böyük bir hissesini neqliyyatsız qoymaq, bununla minlerle insanların normal heyat terzini, fealiyyetini, bir çox hüquqlarını pozmaq olmaz.

- Bununla bağlı Avropa İttifaqının beyanatını nece qiymetlendirirsiniz?

- ATET-in Daimi Şurasında Avropa İttifaqının adından verilen beyanatla bağlı qeyd etmek isterdim ki, bu qurum ölkemizde geden prosesler barede melumatı yalnız müxalifet menbelerinden aldığından beyanat qeyri-obyektiv ve birterefli xarakter daşıyır. Beyanatda Bakıda ictimai asayişin pozulmasına göre tutulmuş şexslerin guya dinc toplaşmaq azadlığını heyata keçirdiklerine göre teqib olunmaları bildirilir. Lakin yene de tekrarlamaq isteyirem ki, qeyd olunan aksiyalar heç de dinc xarakter daşımamışdır.

Biz Avropa İttifaqından gözleyirik ki, her hansı beyanat verildikde, obyektivlik, tarazlıq prinsipleri rehber tutulsun. Bununla bağlı, İnsan hüquqları üzre Avropa Mehkemesinin mövqeyini xüsusile diqqete çatdırmaq isterdim.

Bele ki, Böyük Britaniyaya qarşı bir iş üzre qerarda ifade edilmiş Avropa Mehkemesinin fikrine göre müeyyen erazide her hansı teşkilat terefinden teşkil olunmuş evvelki toplantıların dinc olmaması ve ictimai asayişin pozulmasına getirib çıxarması bu erazide ümumiyyetle toplantıların müeyyen müddete qadağan edilmesi üçün esas ola biler.

Diger bir işde - İsveçreye qarşı bir iş üzre qerarda Strasburq orqanları bildirmişler ki, serbest toplaşmaq azadlığının heyata keçirilmesi ile bağlı razılaşdırma prosedurunun tetbiq edilmesinin özü heç de bu hüququn pozulması demek deyil. Bu prosedur dövlet orqanları terefinden toplantının dinc xarakterinin temin edilmesi üçün yerine yetirilmelidir.

"Serbest toplaşmaq azadlığı haqqında" Qanuna müvafiq olaraq, toplantını teşkil eden şexsler müvafiq icra hakimiyyeti orqanı terefinden zeruri tedbirlerin görülmesi meqsedile onun yeri ve vaxtının razılaşdırılması üçün müvafiq icra hakimiyyeti orqanını qabaqcadan yazılı şekilde xeberdar etmelidirler. Yeni, qanunun bu norması hem beynelxalq müqavilelerin müddealarına, hem de bir çox ölkelerin tecrübesine uyğundur. Bele olan halda, qanunun aliliyi prinsipini rehber tutan dövletde fealiyyet gösteren müxalifet partiyaları terefinden "icazeli mitinq" anlayışından istifade ederek "Avropada "icazeli" mitinq anlayışı yoxdur" demesi en azı teeccüb doğurur.

- Aksiya iştirakçılarının guya işgencelere meruz qalmaları barede ireli sürülen iddialarla bağlı ne deye bilersiniz?

- Ümumiyyetle, müxalifet terefinden işgence anlayışı tehrif olunur. İctimai asayişin qorunması vezifelerini daşıyan polis terefinden gücün tetbiq edilmesi heç zaman işgence adlandırıla bilmez. Qanunvericiliye esasen, polis orqanları razılaşdırılmamış toplantının dağıdılması üçün gücden, hetta xüsusi vasitelerden istifade etmek hüququna malikdir. Eger qanunsuz toplantının iştirakçısı dağılmaq barede polisin qanuni emrine tabe olmursa ve müqavimet gösterirse, hetta polise hücum edirse, bu zaman polis elbette ki, qanuni güce el atmalıdır. Bele hallarda, insanlara beden xesareti yetirile de biler. Lakin, bu, heç vaxt ne işgence, ne de döyülme adlandırıla bilmez. Bu cür hallarla bağlı bezi kütlevi informasiya vasitelerinde yer alan süni ajiotajın, yalan melumatların heç bir esası yoxdur.

İctimai-siyasi sabitliyi pozmağa cehd eden şexsler bilmelidirler ki, qanuna zidd hereketlerin qarşısının alınması, qanunun aliliyinin qorunması ve cemiyyetin normal heyatının temin edilmesi üçün dövlet orqanları terefinden bütün zeruri tedbirler görülecekdir.

"HIPNOZ" haqqinda super melumatlar


Hipnoz


Hipnoz (yunan tanrısı Hipnosun adından götürülüb) Hipnozçunun (yəni hipnoz etməyi bacaran və ya bu işlə məşğul olan şəxsin) sözlə təlqini nəticəsində insanlarda yuxuyabənzər vəziyyətin xüsusi növüdür. Çox qədimdən gizli elm kimi istifadə olunurdu. Hipnoz tormozlanması fizioloji yuxu tormozlanmasının eynisidir.

Metapsişikdəki Hipnoz Üsulları


Hipnoz halı iki yolla təmin edilir: Maqnetizma yoluyla (maqnetik yuxu) və hipnoz texnikalarıyla (hipnotik yuxu). Maqnetizma üsullarını süjelər üzərində bilinən mənada ilk tətbiq edən və bu təsirə "heyvani maqnetizma" adını verən adam, canlılar üzərindəki maqnetizmanın kaşifi sayılan, Franz Anton Mesmerdir (1734-1815). Maqnetik hipnoz, hipnotik hipnoza müqayisədə həm daha dərin və təbii bir degajman halıdır, həm də ruhi araşdırmalar üçün, daha faydalı və bol imkanlar təqdim edir. Maqnetik hipnozda ayrıca hipnotik hipnozda görülən zərər və təhlükə ehtimalları çox azdır. Maqnetik hipnoz halı təlqinlə meydana gəlməz və təlqinlə ortadan qalxmaz. Hipnoz altındakı adam yalan söyləyə bilməz. Hipnoz altındakı adama vicdanına ya da vicdanı iradəsinə uyğun hərəkətlər etdirməz. Metapsişikçilər kifayət qədər məlumat, baxış və təcrübəyə sahib olunmadan hipnoz təcrübələrinə cəhd edilməməsini, əks halda təhlükəli və zərərli nəticələrlə qarşılaşmanın çox olabiləcək olduğunu ifadə etməkdədirlər.

Hipnozun üç təməl halı


Hipnozun dərinlik dərəcələrinə və xüsusiyyətlərinə görə fərqli növləri vardır. Başlıca üç hipnoz halı vardır:

1. Halsızlıq (şarm, təlqin, inanclılıq halı): Neo-spiritüalizm, hipnozun bu mərhələsini "özbaşına imajinasiya" mərhələsi olaraq görür. Hipnozun bu halının ən diqqətə çarpan xüsusiyyəti süjenin təlqinə şüursuzca uyğunluq xüsusiyyətidir. Bu haldakı süjedə təlqin yoluyla, beş duyğunu maraqlandıran hipnotik halüsinasyalar yaradıla bilər.

2. Katalepsi (donma halı): Süjenin gözləri açıq olmaqla birlikdə, əzələləri donma deyilən dərəcədə uzun müddət sabit qalır. Orqanlarını buraxıldığı mövqedə saxlayır. Ətrafdakı səs-küyləri eşitməməklə birlikdə, musiqidən təsirləndiyi müəyyən olunmuşdur. Təlqin götürmə qabiliyyəti azaldığından, əmrlər cavabsız qalır. Hipnozda təhlükəli bir mərhələdir. Xəstənin oyandırıla bilinməməsi ola bilər. Hipnoz edən, hipnozun bu mərhələyə keçməsinə icazə verməz.

3. Somnambülizm (yuxudagəzmə halı): Süje özü üzərindəki idarə qabiliyyətlərini bir az daha şüurlu və əhatəli olaraq təkrar istifadə etməyə başlayır. Təlqin birbaşa mümkün deyil, ancaq razısalma yoluyla mümkündür. Süjedə adi halda görülməyən bir zəka və mühakimə qabiliyyəti meydana çıxır. Bu şüur halı 'superconscience' olaraq adlandırılmışdır. Somnambülizm halı da əlamətlərinə və dərinlik dərəcələrinə görə öz içində siniflərə ayrılır. Hipnozdaki bu süni somnambülizm (somnambulisme provoqu halı "təbii yuxudagəzən" deyilən insanlarda özbaşına meydana gəlməkdədir ki, təbii yuxudagəzənlər bu haldaykən, zəka tələb edən qarışıq fəaliyyətlərdə ola bilərlər, lakin oyandıqdan sonra, etmiş olduqları bu fəaliyyətlərin heç birini xatırlamırlar.

Hipnozun İstifadə Sahələri


İndiki vaxtda spiritüalizmdə və parapsixologiyada istifadə edilməsinin yanında, psikoterapiyada, kriminologiyada və sancısız doğum, sancısız diş çəkmə (ABŞ-dakı stomatoloqların təxminən dörddə birinin tətbiq etdiyi təyin olunmuşdur), xarici dili tez öyrənmə kimi müxtəlif məqsədlərlə bir çox sahədə istifadə edilən bir üsuldur. Bununla yanaşı beynəlxalq kəşfiyyatda da istifadə edildiyi bilinir. Maqnetik hipnozla edilən müalicə sisteminə və ekspertlik sahəsinə kimi ölkələrdə biyoterapiya adı verilməkdədir. Bir başqa yuxu növünə dərmanla (enjeksiyayla) yuxu deyilməkdədir, lakin bu yuxu üsulu metapsişikçilərin fikrincə, bilinən hipnoz üsulları daxilində ələ alınmadığı kimi, bu yuxu halı da hipnoz olaraq ələ alınmır.

"Mehwur adam", Ata Abdullayevin qafqazinfo'ya musahibesinden diqqet ceken meqam:


"- İctimai Şuradan qabaq polisdə xidmət edibsiniz?
- Xidmət etməmişəm. Könüllü kömək etmişəm. Məsələn, 2009-cu ildə Neft Akademiyasındakı hadisəsi baş verəndə dönər aparatımın qabını doldurmaq üçün taksi çağırmışdım. Atəş səsi eşitdim. Dərhal rayon polis idarəsinin rəisin Məmməd Mikayılova və Respublika Cinayət axtarış Şöbəsinin rəisi Emin Şəkiniskiyə zəng edib, hadisə ilə bağlı məlumat verdim. Yollar tıxac idi. 50 yaşlı rayon polis rəisinin 30 yaşlı bir insan kimi necə sürətlə qaçıb hadisə yerinə gəldiyini gördüm. "
Adamdan soruwan lazimdi ki, aye, doner satanin telefonunda RPI in reisinin, Respublika Cinayet Axtariw idaresinin reisinin nomresi ne gezirmiw?

Hec yerden eshidmediyiniz maraqli faktlar...


1.Dunyanin en bahali qayganaginin dadina Nyu-Yorkun Norma restoraninda baxmaq olar. Onun adi Zillion Dollar Lobster Frittata, qiymeti ise 770,47 avrodur.

2.Argentina ve Peruda barmaqla gicgahi burmaq jesti "Men fikirleshirem" menasini verir. Diger olkelerde ise bu jest "sefeh" anlamini dashiyir.

3.Alimler "Incil"-de cehennem movzusunda olan sitatlari muqayise ederek bele qenaete gelibler ki, cehenemin herareti 718 derece selsidir.

4.Andorra dunyada yegane olkedir ki, orada pochtyollama pulsuzdur.

5.28 yashli chinli Yuy Chjenxuan dunyanin en tuklu adami hesab olunur. O, giperxitoz adli xestelikden eziyyet chekir. Normal eshitmesi uchun hekimler Yuyun qulagindaki tukleri tez-tez qirxmali olurlar.

6.1880-ci ilde "Procter & Gamble" shirketi bazara ag rengli yeni sabun markasi chixarir. Bu sabun hemin andan Amerikalilarin sevimlisine chevrilir, chunki o suda batmir. Buna sebeb ise istehsal zamani yaranan texniki qusur olur - bele ki, sabun bisherken kutlenin ichine kenar madde dushmushdu.

7.Ikinci dunya muharibesi zamani qenaet meqsedi ile "Oskar"lari metaldan deyil, taxtadan hazirlayirdilar.

8.Indoneziyada 17 508 ada var.

9.Bethovenin beshinci simfoniyasi trombondan istifade olunun ilk musiqi eseri olmushdu.

10.Fortepianonun 52 ag, 36 qara toxmaqcigi var.

11.Daniel Defonun "Robinzon Kruzo" eserinin butov adi "Yorkdan olan baliqchi Robinzon Kruzonun ozunun heyati, maraqli ve teeccublu serguzeshtleri barede yazdiqlari"dir.

12.50 Amerika shtatindan 23-nun okeana chixishi var.

13.Oskar mukafatinin en genc ulduzu 1934-cu ilde 6 yashli Shirli Tempil olmushdur.

14.Con Lennon polis mashinlarinin sirenasindan ilhamlanib "Men Morc" mahnisini yazmishdi.

15.Homerin "Illiada"si 15 000 setirden ibaretdir.

16."Kulekden sovrulanlar" filminin esl adi "Be-be, qara quzu"dur.

17."Ramzes" markali prezervativler yunan fironu II Ramzesin sherefine adlandirilib. Qeyd edim ki, hemin fironun 160 ovladi olub.

18.Tonqo kralligi Okeaniyadaki yegane monarxiyadir.

19.Barbi gelinciyinin 200-den chox novu var.

20.ABSH-da 3 Peru ve 9 Paris adini dashiyan sheher var.

21.Ilk diyircekli qelemler 1945-ci ilde satisha chixarilmishdi ve her birinin qiymeti 12 dollar idi.

22.Karib adalarinin yalniz 1%-i yashamaq uchun yararlidir.

23.1980-ci illerin sonunadek Butanda telefon movcud olmayib.

24.Skripkanin cemi 4 teli var.

25.Prezident Kennedinin olumunde shubheli bilinen Li Xarvi Osvaldonun uzerinden tapilan birka 1992-ci ilde herracda 6000 dollara sarilmishdi.

26.Rentgenin gosterdiyi melumata esasen, "Mona Lisa"nin orijinalindan elave, uch ilkin varianti movcuddur.

27.Roma papasi Mikelanceloya Sikstin kapellasinin divarindaki "Dehshetli mehkeme" sheklinde tesvir olunun chilpaq insan bedenlerini "ort-basdir" etmeyi tapshiranda o, "qoy papa evvelce dunyanin qeydine qalsin, bu shekli duzeltmek menim elimde 5 deqiqelikdir" deye cavab vermishdi.

28.Kinomatoqrafiya tarixinde en ucuz film 1903-cu ilde chekilen "Qatarin ogurlanmasi" hesab olunur. Bu filmin erseye gelmesine 100$ pul xerclenmishdi, getirdiyi gelir ise 20.000$ olmushdu.

29.Toqo dovletinde qadina xosh soz deyen kishi mutleq ona evlenmelidir.

30.Dunyadaki en boyuk muzey Amerika Tebii Tarix Muzeyidir.

31.Livan Yaxin Sherqde erazisinde sehra olmayan yegane dovletdir.

32.Yevgeni Zamyatinanin "Biz" romanindaki fantastik qehremaninin adi D-503 idi.

33.Radishevin "Peterburqdan Moskvaya sefer", Pushkinin ise Moskvadan Peterburqa sefer" eseri var.

34.Aliminiumdan hazirlanmish ilk alet XIX esrin 50-ci illerinde fransiz imperatoru III Napoeon uchun nezerde tutulmush zinqirov idi. Napoleon oz moteber qonaqlarina aluminiumdan stolustu levazimatlar hediyye etmeyi xoshlayirdi, chunki o qizildan deyerli ve nadir tapilan metal idi.

35.Xorvatiya daglarinda dunyada en derin vertikal ucurumu olan magara askar olunub. Magaranin derinliyi 518 m, ucurumun derinliyi ise 448 m-dir.

36.Texnologiya sahesinde lider - Sony sirketinin istehsal etdiyi ilk mehsul duyunun bisirilmesi ucun nezerde tutulan qazan olub.

37.Askar edilmisdir ki, horumcek toru poladdan da mohkemdir.

38.On (10) deqiqe erzinde tufandan ayrilan enerji dunyanin butun nuve silahlarindan ayrilan enerjiye beraberdir.

39.Dunyanin 70 % - i su ile ortulmusdur, lakin suyun yalniz 1 % - i icmek ucun yararlidir.

40.Avstraliya savannalarinda yasayan koala ayi sutkada 22 saat yatir.

41.Tebii tedqiqatlar neticesinde melum olmusdur ki, insanin sag ag ciyeri sol ag ciyerine nisbeten daha cox oksigen qebul edir.

42.Qezet sozunun tarixi XVII esr Venesiyasindan baslayir. Bele ki, burada cixan Notose Skritte xeberler mecmuesini bir Venesiya sikkesine - Qadzettaya satirdilar.

43.Deyilene gore, Igilteredeki Vindzor qesrinde ruhlar dolasir. Defelerle kral ailesi onlari gorub. Hetta sahzade Marqaret I karli ve I Yelizavetani gormusdur.

44.Her kes terefinden taninan meshur Mersedes Benz avtomobil markasinin ilk adi bu markanin yaradicisinin - Daymler Bensin adi ile adlandirilir. Sonradan bu avtomobil markasinin adinin Daymler Bens yox, Mersedes Bens(Benz) olmasi Daymler Bensin qizi - Mersedesin adi ile elaqedar idi.

45.Bir ilan 3 il yata bilir.

46.Bal xarab olmayan yegane qidadir.

47.Uzum mikrodalga pechinde partlayir.

48.Insan ilde en az 1460 yuxu gorur.

49.Qarishqa iki hefte su altinda yashaya bilir.

50.Insanin chanaq sumuyu betondan daha mohkemdir.

51.Cazibe quvvesinin olmadigi sheraitde sham alovu kure sheklinde olur.

52.Insan bir gunde 28-33 min litr hava, 500-700 litr oksigen, 2 kiloqram yemek qebul edir.

53.Avtomobil sayi insan sayindan 3 qat daha chox suretle artir.

54.Dogum gununuzu en az 9 milyon nefer insanla bolushursunuz.

55.ABSH-da yashlari 20 ile 29 arasinda olan zenci kishilerin uchde biri ya hebsde, ya da nezaretdedir.

56.Albert Einstein doqquz yashina qeder duzgun danisha bilmemishdi.

57.Amerikada her saat 40 nefer xercheng xesteliyinden vefat edir.

58.Prezident John F. Kennedy, iyirmi deqiqede 4 qezet oxuya bilirdi.

59.Bir shushe qirildiqda parchalari saatda uch min mil suretle etrafa sachilr.

60.Bir kishi heyatinin ortalama 3350 saatini uzunu qirxmaga serf edir.

61.Bir kiloqlam limonda bir kiloqram chiyelekden daha chox sheker var.

62.Ushaqlar baharda daha chox boyuyur.

63.Deyerli dashlarin choxu bir neche elementden ibaretdir. Sadece brilyant tamamen karbondan teshkil olunmushdur.

64.Dunyada her deqiqe iki alchaq shiddetde zelzele olur.

"Gencler Klubu" Ictimai Birliyi Azerbaycanda Amerika gunlerini layiqince teshkil etdi...

Gencler Klubunun Azerbaycanda kecirdiyi AMERIKA GUNLERI gencler terefinden boyuk destek ve regbetle qarwilandi Men ve menimle beraber butun qrup yoldawlarimda boyuk marag yaratdi bu teshkilatin fealiyyeti ve men qrup yoldawlarimin qinagina da geldim hetta ki neye gore bize bele bir tedbir baresinde xeber etmemisen.Men ve menim pakaleniyam yeni nece deyerler menim ehatem genc ehatem "Gencler Klubu" Ictimai Birliyini destekleyir ve hemiwe destek olmaga hazirdilar.Men duzdur bu  tewkilat alemine nece deyerler feal heyata teze qowulmagima baxmayaraq movqeyime ve basqa weyllere gore diqqet merkezindeyem ve movqeyime gore diger insanlardan ferqliyem bu ise meni "Gencler Klubu" Ictimai Birliyinin  fealiyyeti ile baglayir men six emekdawliq etmek isteyirem bu teshkilatla ve bir weyi nezerinize catdirmag isteyirem ki menim Zaur beyle bir az sohbetim olmuwdur yeqin ki Zaur qardawim bu yazini oxusa ozu bilecek bu uzvlukle bagli men kluba uzv olmag isteyirdim ve bunu Zaur beye bildirdim Zaur bey ide mene bildirdi ki senincun fealiyyet onemlidir ya uzvluk men duwunurdum ki men ora uzv olmasam mene qarwi sadece tamawaci perestiw kimi munasibet beslenecek ve diger insanlar kim i olar da ozlerini elcatmaz aparacaglar amma men tam eks bir movqe gordum ve Zaur beyle dohbetim zamani men hec onun Icraci Direktor oldugunu bilmirdim ve bildikde bu insanlarin nece sade nece mulayim nece qaygikew oldugunu gordum ve sanki ozumu oz evimde oz dostlarimin yaninda nece deyime size ozumu sanki aile uzvlerim arasinda hiss etdim cox semimi ve mehriban insanlardir men sizinle bir teshkilatda fealiyyet gostermeye wadam siz menim heyatimi sozun yaxwi menasinda deyiwmeye nail oldunuz size derin hormetim yarandi her birinize mende sizin siralarinizda olmagla ugurlar ve iwiqli demokratik gelecek arzu edirem ALLAH hec birimizi bu yoldan cekindirmesin.